Stråtag har fået sin genkomst steder som Blåvand

Der er noget helt specielt og idyllisk over stråtag. At se det gamle huse og gårde i bindingsværk med det smukke stråtag oven på er en sælsom oplevelse. Man kan næsten forestiller sig, hvordan folk i gamle dage gik ud for at malke køer, eller passe de mange afgrøder som lå spredt rundt omkring. Man kan dufte det nybagte brød og se børnene rende rundt blandt hønsene i gården og lege. I midten ligger en brønd, som den unge pige i huset skulle ud og hente vand i. Alt denne idyl er fantastisk, men den er på mange måder også en fantasi. Livet var hårdt den gang. Man havde ikke moderne medicin eller uddannelse, så man voksende gerne op og døde på den selv samme gård, med mindre man blev gift væk til en anden familie. Når vi kigger tilbage på fordumstid, så er det klart at vi sorterer i vores oplevelse af fantasien, så det kun er det idylliske som står tilbage. For eksempel kunne det være stråtaget. Det dejlig og lækre stråtag. Denne fantasi har ført til en ny trend, som blandt andet er blevet populær i Blåvand, Aabenraa og Koldning. Derfor kan man se stråtage begynde at poppe op rundt omkring. I ser de tre steder. Og det ser virkelig flot ud.

I Aabenraa har de omfavnet stråtag igen

Generelt er der mange steder rundt om i Jylland, hvor de har kigget tilbage i tiden og tænkt, at de gerne ville have stråtag tilbage igen. Eksempelvis i Aabenraa. Her ser man gamle huse med lækkert nyt stråtag, som er blevet lagt af kyndigt mennesker med den største ynde. Der er mange ting man skal huske, hvis man overvejede at få lagt stråtag. En af de vigtigste er, at man skal snakke med sit forsikringsfirma, som kan se på, om der er nogle af ens forsikring, som kan laves om. Stråtag nu om dage er meget sikkert, men der er en brandrisiko som kan være større end ved et almindeligt tag. Derfor skal man have en forsikring, som sikre, at man er dækket i tilfælde af, at uheldet skulle komme. Eksempelvis er der en lille, men alligevel større risiko for brand ved et lynnedslag, end hvis det var et almindeligt tag.

Mange gamle gårde har stråtag i Koldning, men nye huse er også begyndt at få

I Jylland er der mange gamle gårde. Landbruget stod stærkt herover, og det går det sådan set også stadigvæk. I Koldning er der dog også en masse nye huse som er begyndt at få lagt stråtag. Folk vil gerne tilbage til den gamle idyl og de gamle dyder. Alting skal hele tiden være så moderne og fint, og vi kommer længere og længere væk fra naturen. Det er der nogle folk som er begyndt at gå til modstand imod. Det gør de blandt i Koldning ved at få lagt et flot stråtag. Det er som om, der lægger sig en fin stilhed og ro over et sted med stråtag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *